maandag 3 januari 2011

Nieuwjaarsgrot 2011

Allereerst natuurlijk de beste wensen :-)

Het plan van Marco en mij was om in de Chawresse wat te gaan neuzen in gedeeltes waar we eigenlijk nooit komen bij een bezoek aan het klassieke gedeelte, de rondgang of de doorsteek.

Toen we ter plaatse kwamen (gelukkig was de sneeuw ver genoegd gedooid om met de auto tot aan de parkeerplaats te komen) zei Marco dat er hij in de zomer een verdwijnpunt had gezien waar een beekje inliep. Ik stelde voor om voordat we ons pak aantrokken eens een kijkje ter plaatse te nemen. Na een korte wandeling langs de veronica, de manants en de trou des nutons kwamen we aan bij het verdwijnpunt. Er stroomde inderdaad een beekje en het was groter dan ik dacht. Omdat het toch wel op een grot leek stelde ik voor om het plan te wijzigen en deze onbekende chantoir te verkennen ipv de chawresse.

Een half uur later stonden we weer ter plaatse en begonnen we het water te volgen omlaag tussen de blokken. Na wat smallere passages werd het allemaal wat breder en leek de grot als twee druppels water op de Chawresse, even later stonden we in een vrij ruim zaaltje.

Het vervolg was het water volgen tot we bij een horizontale kruipgang kwamen. Daar een flink stuk ingekropen waar Marco op een gegeven moment een hoger gelegen stuk ging verkennen en ik nog een eind doorkroop. Nadat ik het hele stuk achteruit was terug gekropen en het gedeelte van Marco met wat druipsteen had gezien begonnen we aan de terugweg. Alle tocht leek van beneden te komen, het water volgend maar helaas vonden we geen mogelijkheid om dieper te gaan. Ongeveer anderhalf uur na vertrek stonden we weer buiten.

Weer een vraagteken minder of het wel een grot zou zijn maar een vraagteken erbij wat er nog achter zit en welke grot dit is.

Als iemand een idee heeft welke grot dit is geweest of er misschien een topo van heeft dan hoor ik het graag!

8 opmerkingen:

 1. Ik moet me echt een Atlas du Karst Wallon aanschaffen / lenen....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo, ik heb een Atlas du kart Wallon geleend uit de speleo limburg bib :-) Grotte du Baron zou wel eens kunnen. Ben alle coördinaten van kast fenomenen uit de omgeving in google earth aan het zetten maar er gaat nog iets fout want na het invoeren van de coördinaten klopt het toch niet helemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Frans,


  heb je al eens gekeken bij:

  http://carto1.wallonie.be/ogeadinter/viewer.htm

  zet een vinkje bij Karst, zoom in en vraag info op met de "I".

  Groeten Ruud

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt Ruud!

  Het is de Chantoir Donnay: http://carto1.wallonie.be/documents/karst/site/42662z.html

  Eigenlijk dezelfde informatie als in de Atlas maar wel gemakkelijk dat je het gewoon op de kaart kan aanklikken :P

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Chantoir de FLAP opengemaakt door CRSL en ik ken iemand die niet gelukkig is en jullie hierover gaat contacteren.
  Boven het traject Chawresse-Veronika graven is ongewenst en de opening van deze chantoir is destijds de oorzaak geweest dat de traversee gedurende enkele jaren onmogelijk is geweest.
  Paul

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Humm met het nog eens goed na te lezen toch eerder de A. Donnay en dan geen probleem!

  BeantwoordenVerwijderen