zaterdag 1 augustus 2009

Trou de la Loutre 5 Juli 2009

Om ook maar eens wat te schijven op het speleo limburg blog heb ik een stukje proberen te schrijven over een wat minder bekende maar erg leuke grot.

Na een lange zonnige periode besloten Marco, Jaco en ik om eens een kijkje te nemen in de Trou de la Loutre (Chaleux). De Loutre is het einde van het ondergrondse traject van de Lesse waar onder andere de Galerie des Sources en de Trou Que Fume deel van uitmaken

De auto werd geparkeerd onder de brug bij de GDS en gehuld in neopreen lieten wij ons de lesse afzakken, de Loutre ligt ongeveer 100 meter na de 2e spoorbrug aan de linker oever. de grot begint met een kruipgang tot je in het water ligt. Even later een (lage) doorgang. Bij een hoge stand van de Lesse staat het water hier tot aan het plafond. Na deze doorgang wordt het allemaal breder en zijn we zowaar aan het zwemmen door de rivier. Een stukje verderop stuiten we op een voûte-mouillantes in bretaye stijl alleen een stuk korter (50 cm) met een beetje geduld lukt het om de mond boven water te houden. Onder water is gelukkig plaats genoeg. Achter deze vernauwing wordt de spleet waar we inzitten ook een stuk smaller en wringen wij ons verder tot we bij een omhooglopende pijp komen. Hierna een moddergangtje en dan dalen we weer naar het niveau van de rivier. Van rechtdoor komt ons een riviertje tegemoet om zich bij de hoofdrivier te voegen. dit deel is te volgen maar wij zijn hier niet tot het einde geweest omdat we in kniehoge modder kwamen en we niet te lang in de grot wilden blijven. De hoofdrivier volgende kwamen we na een aantal mooie gangen tussen de blokken terecht. Waar we na wat zoeken nog een aantal vervolgen bezochten. We kwamen zowaar wat witte concreties tegen in deze ultra modderige grot. We zaten nu zo’n 2 uur in de grot en wilden graag op tijd buiten zijn wegens de voorspelde regen. Eenmaal buiten bleek er een file van kano’s te zijn. Op de terugweg toch maar via de straat gelopen en lekker in het zonnetje ongekleed en een biertje gedronken.
Later op de terugweg barstte het onweer los en was de snelweg bij Namen voorzien van 2cm water op het wegdek. Gelukkig zaten we niet meer in de Loutre anders hadden we er nog wat meer dagen ingezeten

Helaas hadden wij geen fototoestel bij ons maar met een beetje zoeken op internet zijn er wel wat foto’s van de grot te vinden:
http://speleodinant.blogspot.com/2008/07/trou-de-la-loutre.html
http://www.clubesb.be/images/flash9/f9.htm


De stand van de lesse is trouwens mooi te zien op deze website:

http://voies-hydrauliques.wallonie.be/opencms/opencms/fr/hydro/Actuelle/crue/cruetableau.do?id=25

Bij ons bezoek was het debiet in Houyet 5m3 per sec. en de hoogte bij Gendron 0,4m

1 opmerking:

  1. Hallo Frans,

    Leuk verhaal, ga deze grot zeker eens bezoeken!

    BeantwoordenVerwijderen