maandag 15 november 2010

Limburgers uit Belgische grot geredLimburgers uit Belgische grot gered


Dertien speleologen uit Limburg zijn zaterdag gered uit een grot in de omgeving van het Waalse Namen. Ze kwamen vast te zitten toen het water in de ondergrondse ruimte plotseling steeg als gevolg van de hevige regenval in België.
Door Niki van der Naald
De groep van introducees werd geleid door een Kerkradenaar en een Brunssummer, beide lid van de Limburgse afdeling van Speleo Nederland, bevestigt coördinator Charles Schaap. Zijzelf wilden gisteren geen reactie geven. Volgens Schaap is niemand gewond geraakt bij het incident en ‘was er eigenlijk weinig aan de hand'. De dertien speleologen zakten zaterdagochtend rond half elf de Trou d'Haquin in, een grot die vooral bekend staat als oefenterrein voor de nog niet doorgewinterde speleoloog. Door de aanhoudende regen ontstond een ‘crue', een soort abrupte waterval, en kwam de toegangspoort tot de grot in het water te staan. Door die blokkade kon het gezelschap met geen mogelijkheid meer naar buiten. Volgens coördinator Schaap was er weliswaar regen voorspeld in België, maar was het niet onverantwoord om 's ochtends de grot in te gaan. "Toen was sowieso niet duidelijk hoe groot de wateroverlast in België zou zijn. Bovendien kun je zo'n crue niet voorspellen. Die stroom van afvalwater ontwikkelt zich totaal onverwacht. Deze grot is voor ons bekend terrein.” Hij zegt dat de expeditiedeelnemers op geen enkel moment in gevaar zijn geweest. "Niemand heeft in het water zelf gestaan. Ze stonden hoog en droog en hebben maar even vast gezeten.”

Reddingsdienst Spéléo-Secours wist de speleologen na een vier uur durende reddingsactie in veiligheid te brengen. De reddingsdienst werd rond half drie gealarmeerd door een groep speleologen uit Namen, die bij toeval ontdekte dat de groep uit Limburg vast zat. Schaap: "Vanuit zo'n grot kun je niet bellen, maar we hadden wel afgesproken dat we ons sowieso op een bepaald tijdstip zouden melden. Een geluk bij een ongeluk dat een voorbijganger eerder ontdekte dat er iets mis was.”

Foto's van de Crue: http://picasaweb.google.com/lessansciel/TrouDHaquinEnCrue#

Geen opmerkingen:

Een reactie posten