donderdag 25 december 2014

"Grotexploraties op Negros Oriental" door René Prévot

Na 25 jaar is het er toch nog van gekomen, een digitaal verslag van de twee expedities naar de Filippijnen. 



De eerste expeditie (samenwerking tussen België en Nederland) ging in 1989 van start na 3 jaar voorbereiding. Het doelgebied betrof het eiland Negros in de Visayas. Negros is een eiland dat meer dan 200 km lang is en 40 tot 50 km breed in het noorden en verbreedt tot 80 km in het zuiden. Het eiland is verdeeld in de provincies Negros Occidental met als hoofdstad Bacolod en Negros Oriëntal met hoofdstad Dumaguete.





















Het exploratiegebied van de eerste expeditie was het Mabinay plateau. In korte tijd werd 18 km grot opgemeten en in kaart gebracht. Het basiskamp werd opgezet in Paniabonan daarnaast werd er een kamp ingericht in Carol-An. De klapper van de expeditie was Odloman Cave met een lengte van 8870 m (2-de langste grot van de Filippijnen).




In totaal werden een dertigtal grotten opgemeten. Slechts 2 grotten waren langer dan 1 km (Odloman Cave en Cayaso Cave). Van de onderzochte grotten zijn er nu een aantal opengesteld voor tourisme (waaronder Pandalihan Cave, Panligawan Cave, Mambayo Cave en Baliw Cave).


















Door het grote succes van de eerste expeditie ging in 1992 een 2e (Nederlandse) expeditie van start. Door de goede contacten met DENR (Departement Environment and Natural Resources) kregen zij toegang om in het gebied bij Guihulngan te exploreren.




Het basiskamp was in Guihulngan en in de bergen bij Nalundan en Lip-o werden twee kampen ingericht. Dit gebied was in de tijd van de eerste expeditie 1989 nog niet toegankelijk. Deze expeditie was in staat om 9 km grot in kaart te brengen (11 grotten werden opgemeten) met 3 grotten boven de 1 km (Small Mag-Aso Cave, Mag-Aso Cave en Lag-Asan Cave). Tijdens deze expeditie werd het meeste geëxploreerd in Small Mag-Aso Cave (3498 m).




Het complete verslag van beide expedities is nu gedigitaliseerd en via de nieuwe website van Speleo Nederland te downloaden (zie button Expedities). Daarnaast zijn ook foto’s van de expedities te bekijken via de button fotogallerij. Zoals jullie hebben kunnen lezen in Spelerpes wordt er ook nu nog geëxploreerd op het eiland Mindanao in de Filippijnen door speleologen uit België (Marc Mentens, hij was ook expeditieleider van de eerste expeditie).


zondag 7 september 2014

Vakantie in de Gard 2014, door René Prevot:

Tijdens onze vakantie (René, Anne-Marie en Luuk) werden door ons een aantal minder bekende grotten bezocht zoals Grotte Claire, Resurgence Grotte Cotepartiére, T.S.S. (afgesloten grot) en wel bekend de Sint Marcel en Grotte Estevan-Barbett. Er werd voornamelijk gefotografeerd. Onze tent werd opgezet op Camping Universal dat vrij centraal ligt, vlakbij plateau Mejeanne-Le-Clap. Omdat van de meeste grotten al beschrijvingen in de club beschikbaar zijn beperk ik me tot de eerste 3.


1)Doorsteek Grotte Claire (via ingang L'Arva): GPS: N 44˚15ˈ37.5"  E 4°22'30.8"

Ingang grot: volg de D167 vanuit Méjannes-Le-Clap richting Goudargue voor ongeveer 3 km, aan de linkerkant van de weg zie je een markering DFCI L7 ook staat er een bordje Mas de la Taillade  en Mas du Clap. Sla hier linksaf en volg de piste voor 2,6 km. Hier kan je de auto parkeren aan de linkerzijde. Vlak ervoor vertrekt er een pad aan de linkerzijde van de weg. Volg dit pad dat al na een 100 meter vorkt. Volg het rechterpad voor zo’n 150 meter. Aan de linkerkant vertrekt er dan een klein paadje de serre in. Na een 20 meter sta je dan voor de ingang van de grot die bestaat uit een gat in de grond.

Beschrijving grot: de grot begint met een klein gat in de grond van zo’n 60 cm breed dat na enkele meters uitmond in een lage zaal. Onderaan is er een hoge afstap die voor volwassenen goed te doen is. Vlak boven de afstap heeft men een stalen voetbeugel gemaakt zodat je naar beneden kan kijken. De lage zaal staat vol met druipsteen. Alles is gelukkig afgezet met touw! Indien je de zaal naar beneden volgt ga je door een gat dat toegang geeft tot een tweede zaal (Salle de L'ours). Vanaf hier is er overal in de grot permanent koord bevestigd. De tweede zaal is erg mooi. Er zijn mooie gekristaliseerde gours aanwezig met een mooie calcietwand.



De grot vervolgt tussen de druipstenen door naar een klein volgend zaaltje dat ook mooi gedecoreerd is. Vanaf hier gaat de grot omhoog, er hangt koord waarna je na een 5-tal meters voor de enige put van de grot staat (P 7, lees op topo Grotte Claire E7). Onder aan de put vervolgt de grot met aan de rechterkant een klein gat. Al snel zie je weer koord, na enkele passages kom je in een grote zaal die erg mooi is (Salle de la Meduse?). De grot vervolgt links omhoog in de zaal (volg het koord in een soort  ”schoorsteen”). Bovenaan de schoorsteen ga je rechtsaf  tussen druistenen door. Dan sta je al snel bij de eerste “terolién” waar een staalkabel gespannen is. Gebruik hier je dubbele katrol met je korte leeflijn. Aan de overkant van de traverse ga je door een smal gat dat uitmondt in een zaaltje. In het zaaltje zijn er diverse mogelijkheden. Ga rechtdoor, je komt in een smalle gang die uitkomt op een helling die uitmondt in een grotere zaal. Al snel kom je bij de 2-de terolién (gebruik hier je lange leeflijn). Deze 2-de traverse sluit bovenaan de eerste put van Grotte Claire aan (P 7). De grot vervolgt door een kruipgang die uitkomt bij de andere ingang van de grot Claire.
Tochtduur 2 uur e.e.a. hangt af of je foto’s wenst te maken. Buiten gaat links omhoog na enig klauteren een pad dat naar de auto leidt. Indien je de rest van grot Claire ook nog wenst te bezoeken (1 uur extra) kun je langs de 2-de terolién ook naar beneden gaan. Je hoeft dan de eerste put  (P 7) niet af te dalen! Grot Claire is een eenvoudige mooie grot die zeker aan te raden is.

Materiaalbenodigdheden: Klimmateriaal. Dubbele katrol (teroliéns) en eventueel een acht. Koord 30 meter.



2) Résurgence Grotte la Cotepatière : X: 747.34 Y: 226.10 Z: 180


Kaart: Onderdeel van het Cocaliéresyteem
Op bovenstaand kaartje (voor velen wel bekend) zie je het riviertje La Claysse dat bij de grot Goule de Sauvas (voor velen grotte  Peyrejal) ondergronds verdwijnt. Bij hoog water vult zich de grot en komt bovengronds in de rivierbedding voor de Peyrejal. Een zijtak van deze rivierbedding leidt naar de Resurgence Cotepartiére.  





Kaart: Grotte Cocaliére met Resurgence Cotepartiére      
Ingang grot: vanuit St. André de Cruziére volg je de weg naar Chadouillet. Aan het einde van het dorp sla je linksaf (zie bordje architect). Op splitsing rechtsaf rijden. De weg gaat over in piste, je paseert een bruggetje. Na ongeveer 1 km zie je aan de rechterkant een parking. Voor de ingang van de grot volg je het geel/blauw gemarkeerde pad omlaag naar de rivierbedding. Onderaan aangekomen ga je linksaf, na een paar honderd meter sta je bij de ingang van de grot.
Beschrijving grot: de grot begint met een stalen trap omhoog naar de ingang. Hier komt bij hoog water het water vanuit de Cocaliére naar buiten. De gangen hebben behoorlijke afmetingen en lijken veel op de Peyrejal. Af en toe zie je druipsteen aan het plafond. Na een 300 meter de grot gevolgd te hebben sta je weer buiten (Aven de Courcalhere). Na 25 meter vervolgt de grot en kom je al snel bij een mooi druipsteenformatie. Naarmate je verder in het systeem komt worden de gangen groter. Het systeem bestaat voornamelijk uit één hoofdgang die enkele kilometers te volgen is. Wij zijn uiteindelijk na 2 uur fotograferen omgedraaid. Voor de tocht is géén materiaal nodig!


3) T.S.S. (afgesloten grot)

Op 2 augustus hadden we (René, Anne-Marie en Luuk) een afspraak met Laurent Boulard om de T.S.S. te bezoeken. Hans Litjens en zijn speleomaatje Gerard sloten zich bij ons aan. Het betreft een zeer mooie grot die bestaat uit één zaal!
We troffen Laurent bij het station van Anduze. Na een rit met de auto kwamen we bij een parkeerplaats. Van hieruit dienden we nog 20 minuten te lopen de berg op om bij de ingang van de grot te komen. De ingang was met keien bedekt om de ingang onzichtbaar te maken. Na de keien was er een stalen afgesloten deur. Na wat kruipwerk stonden we in een aflopende zaal waar zich al meteen aragonietkristallen laten zien. We bezochten een 4-tal plekken in de grot waarbij op één plek men zich dient om te kleden om de zaak niet vies te maken. Deze grot is geheel gevuld met aragoniet, een eldorado voor fotografen. Je weet niet waar je kijken moet. Alles is zo wit dat het een hele uitdaging is om alles op de gevoelige plaat vast te leggen. Na een 4-tal uren stonden we weer buiten. Het begon net hard te regenen. Na ons omgekleed te hebben besloten we om nog wat te gaan drinken in Anduze. Wat een grot!



Tijdens de vakantie werd ook nog gefotografeerd in de Grotte Estevan-Barbette. Zie nog onderstaande foto’s van Galerie Jade.