zaterdag 26 november 2011

National Geographic Magazine december!

Het is zover.

In de winkels ligt momenteel het nieuwe nummer van de National Geographic Magazine, met daarin een verhaal over de onwezenlijk lange duik van René Houben in de Pozo Azul!

Foto: Het begin van een lange duik voor Jason Mallinson

Zoals sommigen al weten, zijn Peter en ik afgelopen zomer op vakantie geweest in Spanje. We hebben daar deelgenomen aan een duik expeditie in de Pozo Azul, een mooie onderwatergrot in het Noord Spaanse Covanera.
In eerste instantie was het onze bedoeling om clubgenoot en kameraad René Houben een weekje mee te helpen met zijn voorbereidingen voor deze expeditie. René neemt al jaren deel aan de exploratie van deze grot, samen met de Britten Jason Mallinson, Rick Stanton en John Volanthen. Deze 4 grotduikers vormen het team van exploratieduikers en zij worden elk jaar ondersteund door een grote groep Spaanse en Britse grotduikers. Ook een Nederlandse duiker maakte al enkele jaren deel uit van de groep support duikers.
De expeditiegroep mag achter de bar in Covanera kamperen, in de verre omtrek is er ook geen camping te vinden. Daar het veldje achter die bar niet al te groot is, is lang geleden al besloten de expeditiegroep beperkt te houden en niet elk jaar nieuwe mensen toe te laten. Dit was dan ook de reden waarom wij in eerste instantie alleen die eerste week zouden gaan en weer verder zouden trekken, zodra de Britten en Spanjaarden zouden arriveren. Het liep een beetje anders.

Er gingen heel wat voorbereidingen vooraf aan deze tocht, zo ontwikkelden René en Peter samen met nog iemand een nieuwe side mount rebreather en Peter maakte voor zichzelf een drytube (een drukbestendige en waterdichte container) om fotospullen droog mee door de sifon te nemen. Daarna volgden proefduiken omdat René natuurlijk moest oefenen met die net gebouwde rebreather en wij moesten oefenen met het scooteren, d.w.z. duiken met een onderwaterscooter. Uiteindelijk vertrokken we richting Covanera met de gedachte die eerste week nog verder te kunnen werken aan de voorbereidingen.
Na een lange rit van bijna 1500 km, met onderweg nog een peugeot die het begaf en vervangen werd door een mazda, kwamen we aan in Covanera. Het was er lekker warm en de ingangspoel lonkte.
Foto: ingang pozo azul

Die eerste week waren we met z'n drieën, op enig moment vergezeld door Pollie (één van de Spaanse support duikers die eerder arriveerde). Er werd dagelijks gesleuteld aan scooters, rebreathers, flessen gevuld, uitrusting naar de grot gedragen en weer teruggedragen en op enig moment had ik de indruk dat we niet meer aan duiken toe zouden komen. Ik besloot maar eens de stoute duikschoentjes aan te trekken en met een scooter alvast een beetje in de grot te gaan oefenen. Niet te ver, want het was voor mij de eerste keer in een grot met zo’n ding en de anderen stonden in de ingangspoel te sleutelen. Ik moet zeggen dat het me goed beviel!
Foto: Peter en René brengen een scooter naar de ingang

Maar gelukkig kwamen we toch ook nog aan duiken toe! Tussendoor hebben we in alle rust al wat fototochten kunnen maken en René kon één van de habitats al klaar maken voor gebruik. Een habitat is een omgekeerde container die ervoor zorgt dat je na een duik je laatste lange decompressiestop op een wat comfortabeler manier kunt volbrengen, n.l. door deels uit het water op een bankje te zitten.

Op vrijdag druppelden de eerste Spanjaarden en Britten binnen. Peter en ik besloten toen onze tent op te pakken en elders (wild) te gaan kamperen. We wilden toch nog een paar dagen langer blijven om nog wat te fotograferen en René kon ook nog wat hulp gebruiken.

Foto: René duikt voorbij één van de habitats

Ook dat liep weer een beetje anders, we kregen n.l. bezoek van de guardia civil die ons vriendelijk doch beslist verzocht onze spullen in te pakken en te vertrekken. Expeditieleider Jason besloot dat er achter de bar nog plek over was en nodigde ons uit weer gewoon in het kamp te komen kamperen. Eind goed, al goed, we zijn er uiteindelijk nog een 2e week gebleven waarbij we alle voorbereidingen voor de "push", de exploratieduik, hebben meegemaakt en eraan mee hebben kunnen helpen.

Foto: Jolanda helpt René met materiaaltransport

Het doel was ditmaal de limiet van vorig jaar te bereiken en vandaar uit verder te exploreren. Jason hoopte een nieuwe droge galerij te vinden en vanaf de oppervlakte zouden mensen proberen met elektronica het huidige bivak in Tipperary te lokaliseren. Hiervoor zouden een baken en een ontvanger gebruikt worden. Het baken ging met de duikers de grot in en de ontvanger zou aan de oppervlakte meegaan. Als het baken eenmaal in Tipperary geïnstalleerd zou zijn, zouden de duikers middels een 15-tal signalen berichten kunnen doorgeven. Je moet daarbij denken aan: “we zijn allemaal veilig gearriveerd”, “de eerste exploratieduiker vertrekt”, “we komen terug” etc.
Jason zelf ondervond jammer genoeg wat problemen omdat zijn eerder op 200 meter neergelegde drytube vol gelopen was. Hierin zaten al zijn spullen die hij nodig had in het bivak, zoals slaapzak, eten etc, maar ook allerlei reserve materiaal. Het was nu onbruikbaar geworden en hij moest zijn duik vroegtijdig afbreken. Dit betekende ook dat er niets gelokaliseerd kon worden vanaf de oppervlakte, daar hij een deel van het baken in zijn drytube had.

Foto: Persoonlijk materiaal transport door Jason Mallinson

René dook als eerste vanaf het bivak en vond na 260 meter nieuwe grot een 3e droge galerij, later Razor passage genoemd. Deze galerij bleek wel een obstakel omdat hij met diverse cascades stevig omhoog voerde met vlijmscherpe uitsteeksels die een gevaar voor het droogpak vormden. De grot gaat daarachter weliswaar verder met een nieuwe 4e sifon, maar ditmaal was het voor de duikers onmogelijk om hun loodzware en tegelijk zeer gevoelige duikapparatuur over Razor passage te krijgen. De groep zal dus terug moeten komen om verder te exploreren en een manier moeten bedenken hoe dit te doen. Momenteel meet de grot ruim 9,6 km waarvan 9,1 km onderwater!
Het drietal heeft de nieuwe galerij getopografeerd en is terug naar het bivak gedoken, om van daar uit na nog een nachtje slapen weer de lange terugtocht naar buiten te maken.
Foto: Terugkomst van een lange duik in de 2de sifon

Overigens wordt ook tijdens het duiken onderwater getopografeerd. John heeft hiervoor een zogenaamde “lazy boys sump mapper” op zijn scooter bevestigd die tijdens de duik peilingen uitvoert en afstand meet. Eenmaal buiten worden de gegevens via een computer gelezen en in een topo verwerkt.
Foto: john test de lazy boys sump mapper

Wat Peter en mij betreft. We duiken weliswaar regelmatig maar dergelijke lange en diepe duiken zijn voor ons niet weggelegd.
Je moet dit allereerst ook wel wìllen, en er vervolgens ook nog de benodigde apparatuur voor hebben... Dat laatste is een dure aangelegenheid.
Wij waren al meer dan tevreden dat we in de eerste sifon hebben gedoken (700 meter onderwater, dan nog een eindje met een laag lucht erboven). We hebben met name René geholpen met het transporteren van materiaal over de droge galerij Burbuja.

Foto: Spaanse support duikers in actie
En we zijn ook nog een klein stuk in de 2e sifon gedoken om foto's te kunnen maken van de helemaal opgetuigde duikers die een lange duik gingen maken, of van duikers die de habitats gingen inrichten.

Het scooteren door de immens grote gangen was een geweldige ervaring! En de groep Britten en Spanjaarden was leuk om te leren kennen. Wellicht komt er een vervolg....

Foto: Het begin van de tweede sifon
Met speciale dank aan Ernst Vonk van Vonk b.v., die ons voorzien heeft van een aantal duiklampen van Peli.

dinsdag 8 november 2011

Nederlanders vinden lavatunnels op vulkaan van Kilimanjaro

Nederlandse speleologen hebben op de Kiba, de grootste vulkaan van de toeristische trekpleister Kilimanjaro in Tanzania, voor het eerst lavatunnels gevonden. Er zijn ook andere grotten ontdekt en in kaart gebracht. De autoriteiten in Tanzania zijn opgetogen over de vondst, omdat de marktwaarde van de bezienswaardigheid fors omhoog is gegaan. Dat is niet onbelangrijk in de wedstrijd om de zeven nieuwe wereldwonderen.

De Kilimanjaro is de hoogste berg van Afrika en steekt ruim vijf kilometer uit boven zijn omgeving. Het bergmassief wordt gevormd door drie vulkanen. Op een van de andere vulkanen waren al eerder lavatunnels, ook wel lavatubes genoemd, ontdekt. Maar wetenschappers betwijfelden of ze ook op de hooggelegen Kiba zouden voorkomen.


De leden van de Nederlandse expeditie kwamen dit weekend bij elkaar om de resultaten van de missie te inventarisen. Voor het eind van het jaar zullen die in een rapport voor de Tanzaniaanse autoriteiten verwerkt worden. De Afrikanen zullen er ongetwijfeld met smart op wachten, meent expeditieleider Sjoerd van der Schuit, want de gletsjer bovenop de Kilimanjaro begint langzaam te smelten en ze zijn driftig op zoek naar nieuwe attracties.

Korst
Lavatunnels ontstaan tijdens de geboorte van vulkanen. 'De gloeiende lava stroomt van de berg en koelt af omdat er contact met de buitenlucht is. Er ontstaat een soort korst, maar binnenin blijft de lava doorstromen. Met een goede kwaliteit lava en de juiste weersomstandigheden kan dat leiden tot een tunnel met aan de buitenkant een korstje en binnenin een pijp', zegt Sjoerd van der Schuit.

Direct gevaar om erbij te komen of erin te gaan is er niet. De laatste vulkaanuitbarsting op de Kilimanjaro dateert alweer van honderdduizend jaar geleden. Van der Schuit ziet wel andere beren op de weg, of op de berg, zo U wilt. 'Sommige van die tunnels dreigen in te storten. De natuur heeft zo zijn invloed. Op die hoogte vriest het ’s nachts een graad of vijf en overdag loopt de temperatuur op tot twintig graden.'

Druipsteentjes
Instortingsgevaar is niet eens het ergste risico, meent hij. 'Het grootste gevaar is dat je iets kapotmaakt. Het is een hele broze omgeving met druipsteentjes. Als mensen niet weten waar ze zich in bevinden, kan het mis gaan. We adviseren de parkautoriteiten in Tanzania de tunnels en grotten te beschermen door op borden te wijzen waar toeristen wel en niet in mogen.'


Van der Schuit schat dat ongeveer tien procent van het aanbod aan tunnels en grotten in het gebied in kaart is gebracht. Vervolgonderzoek is hard nodig, vindt hij. Gaat hij dat dan ook zelf doen? 'Dat is wel ons voorstel. Maar: deze laatste expeditie was behoorlijk prijzig. Wat dat betreft hebben we aan de voorkant weinig medewerking gehad van de autoriteiten. De Kilimanjaro is een enorme bron aan inkomsten en we dragen daartoe ook bij. Daarom verwachten we wel meer ondersteuning.'

www.speleo.nl/kilimanjaro/

Bron tekst: Bron:http://www.rnw.nl/nederlands/article/nederlanders-vinden-lavatunnels-op-vulkaan-van-kilimanjaro?mid=5221

woensdag 28 september 2011

Jura weekend 2011

Ja, kruppele, het is weer zover.

Het fameuze Jura weekend van speleo Limburg is in aantocht.

Diverse mooie maar ook sportieve klassiekers zijn in dit gebied
mogelijk, maar ook grotten die recentelijk ontdekt zijn.

Van donderdag 20 oktober t/m zondag 22 oktober.

Vertrek, indien mogelijk, reeds woensdagavond 19/10.

De deelnemers bepalen zelf in overleg welke grotten bezocht worden.

Koord wil ik wel evt. reserveren.

Reageer tijdig, dus vóór 13 oktober, zodat een en ander nog kan worden
geregeld.
Last minute aanmeldingen betalen dubbel tarief.

Disclaimer: De tochten coordinator is slechts verantwoordelijk voor het
doen van voorstellen m.b.t. grottochten en de daarbij horende data. De coordinator is niet verplicht tot deelname aan de tochten, noch tot
het organiseren van vervoer, overnachting of alcohol.

Mvg Arendt Theunissen

vrijdag 2 september 2011

Exploratie Pozo Azul, Limburger ondekt nieuwe galerij.

Mooie prestatie van René Houben



De vier duikers René, Rick, Jason en John zijn veilig buitengekomen. Rene heeft als eerste gedoken vanaf het bivak Tipperary en nog ruim 250 bijgevonden t.o.v. vorig jaar. Hij is bovengekomen in een 3e droge galerij met allerlei cascades. Deze komt uit in een 4e sifon maar ze konden hier niet in duiken omdat het onmogelijk was hun zware apparatuur over deze droge galerij te krijgen. De grot meet nu 9685m, waarvan 9135 onderwater...

**Bericht op facebook**



Volgende maand op onze bijeenkomst zullen René Houben en Peter Goossens een presentatie geven over de exploratie en nieuwe ontdekkingen van de Pozo Azul.
Dit mag je niet missen, 9KM onderwater ...

Link naar Facebook Pozo Azul 2011

woensdag 31 augustus 2011

OPENING VAN HET NIEUWE SPELEO SEIZOEN

Dames en heren,

LET OP.

A.S. VRIJDAG 2 SEPTEMBER OPENING VAN HET NIEUWE SPELEO SEIZOEN MET EEN PRESENTATIE OVER DE EXPEDITIES VAN GIJS GESKES NAAR DE NOORD/ EN ZUIDPOOL.
SPECTACULAIRE BEELDEN OVER HET IN ÉÉN EN HETZELFDE JAAR(2010) BEREIKEN VAN DE GEOGRAFISCHE POLEN.





LOCATIE: CAFE AUX ARCADES,, ST ANNA LAAN TE MAASTRICHT.

AANVANG 21.00U.

TEVENS KUNT U ER UW “OVERDREVEN” VERHALEN VAN UW VAKANTIEEAVONTUREN KWIJT VAN HET AFGELOPEN JAAR.


TOT A.S. VRIJDAG

LAURENS SMETS

SPELEO LIMBURG
VOOR INFO 043-6080024

zondag 7 augustus 2011

Voorbereidingen Pozo Azul in volle gang

Afgelopen dagen zijn de duikers van Speleo Limburg druk bezig met de voorbereidingen voor de Exploratie van de Pozo Azul.
Zelfgemaakte Dry Tubes van dik kunststof en nieuwe Powerled verlichting zijn de afgelopen dagen gefabriceerd en getest!
10 augustus vertrekt de groep Limburgers naar Spanje, krijgen we dit jaar weer een nieuw record?

Meer nieuws eind augustus!

Informatie Exploratie POZO AZUL

Deelnemers:
-Rene Houben
-Jolanda Spronck
-Peter Goossens

Abime de Lesve

03-08-2011
Wat doe je op een vrije woensdag middag? Mmm even rond bellen en hupakee in de auto richting Namur! Ralf en Perdo gaan mee naar de Abime de Lesve.
Aangekomen hangt Ralf niet anti-cruu uit, in 20min staan we onder, hup over de Siphon en door het water en de dikke modder. Als een speer naar "Croque-monsieur" na een tal keren de laarzen met twee man uit de modder hebben getrokken aan het einden aangekomen.
Op de terug weg was het heldere water veranderd een choco stroom, na een heerlijke bak koffie aan de P14 weer terug naar buiten.



2,5 uur grotten en 3uur gereden?
Was toch de moeite waard.

Foto's

zondag 10 juli 2011

Foto's Klimweekend 2011

Het was weer een oer gezellig Klimweekend !!!





Foto's Henk Theunissen

Meer foto's op:
Ralf
Dennis

zaterdag 2 juli 2011

De "lot"genoten op pad.

De lotgenoten op pad.

Door: Jolanda Spronck.

Eind mei ging het weer eens richting la douce France. We hoopten op beter weer als vorig jaar in de Ardeche (toen elke dag regen), want er was een zwembad bij de geboekte huisjes.
De huisjes lagen op een domein vlakbij Gramat, op de grens tussen de Dordogne en de Lot.
Bij de grotduikers al lang bekend vanwege de magnifieke duikgrotten, maar nog nooit bezocht om zijn talrijke grotten. Vooraf werd uiteraard de bieb bezocht, gewapend met al een paar grottenboeken die jaren geleden al eens van een fransman gekopieerd waren.

Naast heel veel kleine grotjes vonden we ook een aantal wat grotere grotten, kenmerkend voor het gebied zijn watervoerende grotten en grotten die vanaf de causses via wat putten naar het water voeren. De puttengrotten variëren dan weer van een enkel putje, eindigend in een zaaltje tot een puttenreeks van zo’n 200 meter.
Op de eerste dag gingen een paar grotters dan maar op pad om let wel, 3 grotten te gaan doen. Uiteindelijk resulteerde dit in de Saint Martin waar de plaatselijke boer het groepje aanviel omdat ze geen autorisatie hadden (en laat nou net niemand in die groep Frans spreken!).
De grotduikers gingen eerst naar de font du truffe, die gevuld bleek met een groep engelse duikers. Vervolgens zuidwaarts naar de Emergence du ressel, alwaar ook een massa duikers aanwezig was, maar in deze grot is dat niet zo’n probleem. Ruud en Peter gingen duiken, terwijl Janneke en Jolanda zich met de honden bezighielden en contacten legden met wat italiaanse duikers, fransen en tjsechen.


De 2e dag besloten we de Viazac te gaan doen, de avond ervoor werden de koorden ingepakt, ruim bemeten omdat het equipeerfiche zelf uitgedokterd moest worden en de beschrijving werd vertaald en geplastificeerd.
Al snel kwamen we er echter achter dat we toch niet genoeg koord hadden, de 80 meter put kon helaas niet meer afgedaald worden.
Voor dinsdag was een grot aangevraagd, namelijk de Igue de Goudou. Ter plekke hebben we ons opgesplitst zodat we niet met een grote groep achter mekaar door de watervoerende gangen hoefden te ploegen. Er vormde zich een snel groepje en een fotografie-groepje. De grot was supermooi, begon met een afdaling tot in een fossiel gedeelte dat verder nog via hellingen en korte putjes afdaalde tot op het water. Aldaar kon je stroomop- en afwaarts gaan. Stroomopwaarts was volgens een franse beschrijving het mooist en inderdaad, stroomafwaarts bleken de wanden wat zwarter te zijn. Wat met name het fotografie-groepje opviel, was dat men na de geringste inspanning stond te hijgen. De anderen hadden het ook gemerkt maar weten dit in eerste instantie aan het neopreen pak. Met nog wel wat andere neopreengrotten in onze verre herinnering vonden we dat toch geen goede verklaring en we dachten meer aan een te hoog co2 gehalte.


Woensdag was een rustdag qua grotten, sommigen gingen een stadje bezoeken en anderen gingen duiken. We gingen nogmaals naar de Truffe maar ook ditmaal bleken hier al andere duikers te zijn (vroeg opstaan en op pad gaan was niet onze sterkste kant). Dus we besloten de Saint Sauveur te doen, en aldaar maakten we een korte duik naar -38 m.


Op donderdag stond de Saut de la Pucelle op het programma, ook een watervoerende grot met bekkens, cascades, afdalingen etc. Ook hier wisten we niet exact welke koorden we mee moesten nemen en waar zich dan de putjes zouden bevinden. De topo werd lang bestudeerd en uiteindelijk kwam het allemaal redelijk goed uit. Bianca kreeg haar vuurdoop, want zij ging een stuk mee de grot in en werd na toch een flink stuk door Ruud en Janneke naar buiten begeleid. Na nog een heel eind besloten Dennis, Tom en ik terug te gaan, zodat de groep op de terugweg niet te groot zou zijn en er lange wachttijden in het water zouden ontstaan. Ook Rob hield het voor gezien en zodoende gingen Tjerk en Peter nog een stuk verder.
Op de terugweg kwamen we nog wat fransen tegen met een stel kinderen en carbietvlammen die gevaarlijk dicht bij onze koorden kwamen…
Dit was een geweldig leuke grot, lekker actief met die cascades en waterbekkens die overgezwommen moesten worden en ditmaal ook geen spoor van benauwdheid. Zeker een aanrader om nog eens te doen!


Op vrijdag nog een rustdagje c.q. duikdag. De grotduikers gingen naar de Trou Madame, een ondiepe grot waar we veel gefotografeerd hebben en ook Tom nog een introduik hebben laten maken (hij had ook stevig geholpen met het naar binnen slepen van materiaal).
En dat was dan weer het einde van een leuke week in een mooi gebied, vol gestechel en geouwehoer (Bianca vond het trouwens allemaal nog meevallen) maar met leuke tochten, overwegend mooi weer en een mooie overnachtingslocatie.


De Lotgenoten waren:

Tjerk; Dennis en Judith; Tom, Janneke en Tammy; Rob; Gonda; Ruud en Bianca; Peter, Jolanda en Lenka.

woensdag 25 mei 2011

TERUGROEPACTIE van alle ABSORBICA energie-absorbers

-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: Eric LEMMENS [mailto:eric.l@petzlbenelux.be]
Verzonden: dinsdag 24 mei 2011 11:54
Aan: secretaris-limburg@speleo.nl
Onderwerp: Inspectie ABSORBICA NL

TERUGROEPACTIE van alle ABSORBICA energie-absorbers

Het betreft alle ABSORBICA energie-aborbers gefabriceerd voor 19 mei 2011,
tot en met serienummer 11137****. De relevante productreferenties zijn
L57, L58, L58 MGO, L59 MGO, L59 69, L70120 YG, L70150 IM, L70150 YM, L70150
I, L70150 Y, L70150 YM

Onderstaande informatie werd ons doorgegeven via Petzl Frankrijk en betreft
een uitbreiding van de mail met veiligheidsprocedure die u van Alpitec
ontving op 16 mei laatstleden.
Naar aanleiding van een klettersteig ongeval op 5 mei laatsleden, hebben we
–als voorzorgsmaatregel- een vrijwillige oproep tot productcontrole
gelanceerd om de Scorpio leeflijnen (L60 en L60CK) na te kijken gefabriceerd
van voor maart 2005. Deze oproep werd gelanceerd op 13 mei.
Een intern onderzoek en analyse van de productieprocedures en meer
speciefiek de productie van de absorbers met scheurnaden, heeft een zwak
punt aan het licht gebracht die mogelijk een verklaring kan zijn voor het
ongeval.
Als gevolg daarvan, en ondanks het feit dat de mogelijkheid dat dit defect
weer voorvalt zeer klein blijft, heeft Petzl beslist om de volgende stappen
te ondernemen:
1. Tijdelijke stopzetting van al deze types energie abosrbers.
2. Tijdelijke stopzetting van de verkoop van de nog op voorraad zijnde
SCORPIO en ABSORBICA leeflijnen tot deze werden geinspecteerd alvorens de
verkoop weer aan te vatten
3. Oproep tot onmiddellijke inspectie van alle ABSORBICA energie-absorbers
gefabriceerd tot 19 mei 2011.

Als u over ABSORBICA energie-absorbers beschikt in uw voorraad, vragen we u
om:
1. Onmiddellijk de verkoop ervan stop te zetten
2. Uw vooraad van de ABSORBICA referenties terug te zenden ter controle naar
Alpitec

Verder willen wij u vragen om uw klanten door sturen naar de Petzl website,
waarin zij verdere informatie vinden over deze terugroepactie :
www.petzl.com/en/pro
De leeflijnen met energie-absorber voor het mobiel antival toestel ASAP, de
ASAP’SORBER, valt niet onder deze oproep.

Met vriendelijke groeten,
Sincères salutations,

Eric Lemmens
Office Manager

t: +32(0)85 31 43 85
e: eric.l@alpitec.be
__________________

Alpitec - Petzl Benelux
Rue l'Île des Béguines 5
B-5300 Andenne

t: +32 (0) 85 31 43 85
f: +32 (0) 85 71 17 83
e: info@alpitec.be
__________________

www.alpitec.be
www.petzlbenelux.be
www.petzl.com
__________________

Think environment, print only if necessary. Pensons environnement,
n’imprimons que si nécessaire.

www.petzldealer.com open for business 24h/7d - pour commander 24h/24,
7j/7
---
avast! Antivirus: Uitgaande bericht is onbesmet.
Virus Gegevensbestand (VPS): 110524-0, 24-05-2011
Getest op: 24-5-2011 15:07:03
avast! - auteursrecht (c) 1988-2011 ALWIL Software.
http://www.avast.com
_______________________________________________
limburglist mailing list
limburglist@speleo.nl

maandag 18 april 2011

Uitnodiging Klimweekend Philippeville 9 en 10 Juli 2011

Ook dit jaar wordt weer het oergezellige Speleo Limburg klimweekend georganiseerd in de groeve van Villers le Gambon nabij Philippeville (B).


PROGRAMMA:
• Ontvangst op zaterdag, zelf een lunchpakket meenemen.
• Klimmen in de groeve, het hele materiaaldepot van meerdere afdelingen wordt meegenomen en de koorden worden uitgehangen door de aanwezigen.
• Voor introducées worden de stellingen linksvoor in de groeve gereserveerd. Iedereen begeleidt in principe zijn eigen introducées en er blijken altijd ook anderen te zijn die het leuk vinden om in te springen.
• Voor niet-klimmers is er de mogelijkheid om op eigen gelegenheid uitgebreide boswandelingen te maken of de klimmers uitgebreid te bekijken……..
• ’s Avonds is er barbecue (zoals altijd zorgen wij voor het eten maar de drank neemt iedere
deelnemer zelf mee).
• Aansluitend aan de barbecue is er een groot kampvuur tot in de kleine uurtjes, en ook dit jaar verzorgt ons weer een DJ van licht en geluid. Dus swingen maar!!!
• Op zondag is er ontbijt (ook dat wordt door ons ingekocht) en kan er nog tot ongeveer 15.00 uur geklommen worden. Het desequiperen gebeurt door de aanwezigen en het is de bedoeling dat iedereen daaraan meehelpt!
• Zie ook de groeve website: http://www.speleoviavlg.be/vlgfr/index1.html


AANMELDING / INSCHRIJVING:
Bel of mail tot uiterlijk 1-juli- 2011 met de organisatoren:

Jolanda Spronck 00-32-89491338 winkler37@skynet.be
Dennis Verbruggen 0655825511 webmaster-limburg@speleo.nl

• Geef het aantal deelnemers en de namen door en vermeldt of het voor het hele weekend is of voor een deel ervan en of je een vegetarische barbecue wenst of niet.
• Als je introducées meeneemt zorg dan zelf voor een Speleo Nederland dag of weekend verzekering. Neem het bewijs van verzekering mee ter controle door de organisatie. Uiteraard gaan we geen risico’s nemen met onverzekerde mensen op ons koord ! Breng zoveel mogelijk zelf klimmateriaal mee voor de introducés, we hebben eventueel een paar klimsetjes en helmen van de basiscursus ter beschikking.
• Geen inschrijving betekent in elk geval : geen eten!
• Afmelding na 1-juli of niet komen, ook met goede reden, betekent dat je toch moet betalen!

KOSTEN:
De kosten bedragen € 15,00 per persoon voor de huur van de groeve, barbecue, en ontbijt. Kinderen tot 12 jaar betalen € 6,-. Klimmen en alleen BBQ kan ook € 10,- Er zullen verder geen kosten verbonden zijn aan het gebruik van klimmateriaal en helmen van de afdelingen. Betaling gebeurt bij binnenkomst in de groeve, dus GEEN geld van te voren over maken.


KORTE ROUTEBESCHRIJVING:
Limburgers: A2 Maastricht – Luik - Namen (E42) - Dinant (E411). Afslag Philippeville (N97), vlak vóór Philippeville richting Givet (N40).
Hollanders: Vanaf Antwerpen via Brussel en Charleroi, en dan over de N5 naar Philippeville. Afslag Philippeville, de N97 (richting Dinant) volgen om het stadje heen, en dan de N40 richting Givet.
Allen: In Villers le Gambon rechtsaf richting Merlemont, over fabrieksterrein ("op de Beek" ) rijden en alsmaar rechtdoor. In bocht parkeren bij de ingang naar de groeve.

WAT MOET JE MIMIMAAL MEENEMEN:
Tent, slaapzak, slaapmatje, water, pleepapier, mok, bord, bestek, drank, klimspullen en helm.
Voor de Via-verrata, denk aan je klettersteigset en aan de Tandem (Blauwe of Gele).

vrijdag 25 maart 2011

T-shirts en fleeces

We kunnen weer... bestellen, T-shirts and fleeces.

Wil je een bestelling doen neem dan contact op met Charles Schaap
De prijzen zijn iets hoger dan vorig jaar. Textiel is blijkbaar weer duurder. Het voordeel is dat er geen algemene kosten zijn.
Label en opdruk als vorig jaar.
T-shirt: B&C exact 190 11 Euro
Fleece: Vest K911 30 Euro
Fleece: Vest K907 (dames) 30 Euro
Fleece Trui K912 30 Euro

dinsdag 22 maart 2011

Geen bijeenkomst in April i.v.m. ALV Speleo Nederland

Beste Leden,

I.v.m. ALV van Speleo Nederland is in April geen bijeenkomst in Cafe Arcades te Maastricht.

Deze week is de laatste week dat je je kunt opgeven voor de ALV, ga naar de website van Speleo Nederland en meld je aan!


Zaterdag

-10:00 Aankomst met koffie
-12:00 Vergadering
-13:00 Lunch
-Afhankelijk van de vergadering worden de rest van de tijden ingevuld
-Pierk competitie (In en rond Burg Haamstede)
-Aperitief
-18:00 Dinner (Indonesische rijsttafel)
-Lezing Geert De Sadelaer, Exploratie La Grotte de la Fosse aux Ours bij Rochefort speleo club Cascade

-Feestavond (muziek en drank voorzien)

Gedurende het weekend zal er een tijdlijn zijn waarop (oud) leden een onderwerp, verhaal, film of andere interessante zaken uit 35
jaar SN gepresenteerd kunnen worden.

Zondag

-Pijler-programma met canyoning / speleo / klimmen.
-Voor mensen die niet aan het pijler-programma mee doen kunnen we een informatie tafel maken met activiteiten die er in de buurt
zijn.

-Voor het pijlerprogramma zullen er in groepjes aan canyoning workshop(s) meegedaan kunnen worden. Speleo en klimmen is op eigen gelegenheid.

Meer info: http://www.speleo.nl/nieuws/DigitaleNieuwsbrief12011SpeleoNederland.pdf

dinsdag 8 maart 2011

35 jarig jubileum van Speleo Nederland

 
Beste (oud) leden & collega speleologen, (ken je een oud lid stuur deze brief dan door!!!!)
Graag willen we jullie uitnodigen voor de lustrum AV die dit jaar op 2/3 april wordt gehouden te Ellemeet in Zeeland.

Dit jaar staat het weekend in het teken van het 35 jarig jubileum van Speleo Nederland.

We hebben voor dit jubileum weekend een uitgebreid programma samengesteld waarvan onderstaand een omschrijving. (zie website voor aanvullingen of wijzigingen)

Zaterdag

Vanaf 10:00 Aankomst met koffie

12:00 Vergadering

13:00 Lunch

Afhankelijk van de vergadering worden de rest van de tijden ingevuld

Pierk competitie (In en rond Burg Haamstede)

Aperitief

18:00 Dinner (Indonesische rijsttafel)

Lezing Geert De Sadelaer, Exploratie La Grotte de la Fosse aux Ours bij Rochefort speleo club Cascade

Feestavond (muziek en drank voorzien)

Gedurende het weekend zal er een tijdlijn zijn waarop (oud) leden een onderwerp, verhaal, film of andere interessante zaken uit 35 jaar SN gepresenteerd kunnen worden. Opgeven bij Wietske en of Jos**. w.vdberge@hotmail.com of yoxz05@hotmail.com

Zondag
Pijler-programma met canyoning / speleo / klimmen.

Voor mensen die niet aan het pijler-programma mee doen kunnen we een informatie tafel maken met activiteiten die er in de buurt zijn.
Voor het pijlerprogramma zullen er in groepjes aan canyoning workshop(s) meegedaan kunnen worden*. Speleo en klimmen is op eigen gelegenheid.

*hiervoor even opgeven via het inschrijfformulier op de website. (vanaf woensdag 9 maart online)
De overnachting en festiviteiten zullen plaats vinden in en rond camping de Klaverweide te Ellemeet in het gebouw Boterbloem. (gps coordinaten op website) voor meer informatie www.klaverweide.com. Let op, er is geen beddengoed aanwezig alleen een matras en kussen het gebruik van een hoeslaken is verplicht.


Aankomst op vrijdag avond 1 april mogelijk.


Je kunt jezelf hier na 9 maart 2011 aanmelden via de website www.speleo.nl.

Alleen voor leden,

De stukken van vergadering zijn te downloaden vanaf www.speleo.nl/notulen hier vind je onderaan de agenda 2011_01_Agenda 36e_Algemene_Vergadering (let op login nodig).


Met vriendelijke groeten en hopelijk tot ziens in Elemeet,

Namens de organisatie van de AV

zondag 6 maart 2011

Elke 3e vrijdag van de maand een afdelingstocht

Februari "Abime de Beaumont"


Tijdens de afdelingstocht van februari hebben we nog een keigelprogramma gemaakt, Arend heeft geheel vrijwillig zijn filmcamera ter beschikking gesteld en peter een lamp. Arend gaat de ruwe (en ruw is het geworden!) versie op één van de komende keigels laten zien. Leuke details: Charl laat van schrik in de knik de sleepzak met een hele bups musketons vallen, deze was eerder beneden dan charl..


Foto: D.Verbruggen
 Arend had zowel op de heenweg als de terugweg enige problemen met de beruchte knik, iets met benen omhoog of omlaag. En tom, de jonge garde, was niet te bewegen (letterlijk) om de ezelsrug met traverse uit te hangen, hij laat liever de ouden van dagen (gemiddelde leeftijd was toch zeker 49 jaar) voorgaan. Rene heeft een nieuwe afdaling ontdekt, Puit Rene, we moeten alleen nog een keer terug om een paar spits te kloppen. En ikzelf..tja je gaat je eigen "blunders" natuurlijk nooit breeduit op het blog zetten. Ik was hem stiekem ook een beetje aan het knijpen voor de knik, inmiddels toch ook niet meer zo heel actief, alweer een tijdje geleden dat ik daar geweest was, misschien een maatje meer etc etc. Naar beneden ging het wel, hoewel ik toch serieus de indruk had dat het allemaal wat smaller was dan vroeger. En naar boven had ik de taak op me genomen om Pedro te begeleiden. Die had eigenlijk geen begeleiding nodig maar ondertussen had ik dus alle tijd en geen snelle typetjes achter me. Dat scheelt!


Kortom een gezellige tocht, niet in de laatste plaats vanwege de afsluiting in een bistrootje dat inmiddels in de late uurtjes was omgedoopt tot disco. Een waalse blondine bracht de conversatie in onze (veelal mannen-)groep op hol, ik ving iets op van schroefdraad etc

Uiteindelijk zochten we om 04.00 uur 's ochtends ons bed op.

Door: Jolanda Spronck

donderdag 24 februari 2011

Grotte in de Lot (F)


De voorbereiding zijn in volle gang 28-5 t/m 4-6 vertrekt een groep (15 man) een week naar de Lot. Ondertussen is er contact gelegd met diverse lokale speleo clubs van de Lot en is er een mooi Gite gereserveerd.

http://www.domaine-de-gibert.com/


Begin van deze week werd er een bezoek gebracht aan de bibliotheek van Speleo Limburg. Tot in de late uurtje, onder het genot van een biertje en een hapje werden de topo's en beschrijvingen bij elkaar gesprokkeld (waar mag je nog eten en drinken in de bieb?)

Ondertussen hebben we een lijst van grotten die we kunnen bezoeken:

*Igue de goudou
*Saut de la Pucelle
*Riviere de Vitarelles
*Igue de Viazac
*Planagreze
*Gouffre de Reveillon
*Grotte de Facteur
*Igue de l'aussure
*Igue de Toulze
*Igue de Combettes
*Igue de St Martin
*Even de Mirandol
*La Léoune 3 (Puits Mandela)
*Igue de St Sol
*Igue de Lacarière
*Igue de St Martin
*Igue de Bar

Keuze genoeg, heb je zin om ons te vergezellen mail dan even met Dennis. Er zijn nog enkele bedden vrij!

zaterdag 12 februari 2011

LET OP! voor Petzl imetatie

Warning regarding the presence of counterfeit versions of Petzl products


  
Petzl has recently discovered Chinese counterfeit versions of the following products:

These counterfeit products have serious defects that affect their performance and strength. For example:



There is a significant risk that these counterfeit products could open or otherwise fail at low loads and under normal use:


  • These counterfeit products do not meet UIAA or CE safety standards.
  • These counterfeit products do not meet Petzl safety and quality requirements.
It will be very difficult for you to identify these fakes:

They have been reproduced in a way that makes them very difficult to identify. The following features have been reproduced nearly identically:
  • Design
  • Color
  • Product markings
  • Batch numbers
  • Instructions for use (down to the most minor details)
  • Packaging

Only an in-depth analysis allows us to identify these counterfeit products, due to minor differences in the tools used to produce them.


To date, only a few counterfeits have been found on the market, and thus far none in North America.


What can you do?

  • Only purchase from an authorized Petzl retailer to be sure that you are purchasing a genuine Petzl product.

  • If you have any doubt as to the authenticity of Petzl products, please help us and contact Petzl America at info@petzl.com or (877) 807-3805. For a list of Petzl retailers, please visit:



  • If the retailer from whom you purchased your equipment is not listed, please contact Petzl America at the email and phone number listed above.

Petzl is working hard to stop these counterfeits, which put users’ lives at risk, from reaching the market.


Petzl America, le 02/11/2011 in News, tagged as Product information

maandag 7 februari 2011

Een dagje de toerist uithangen.


Mijn goede voornemen om dit jaar iedere maand minimaal een (niet klassieke) grot te bezoeken gaat nog steeds de goede kant op. Vorige maand zaten we in de chantoir Auguste Donnay in de vallei van de Chawresse. Deze maand stond een andere grot op het programma, de Chantoir des Fagnoules.

Deze grot ligt in Awagne en is nog steeds in exploratie door SC Avalon. Na wat rondmailen hadden we een nogal muli-cultureel groepje samengesteld (Frans en Teresa van de regiogoep Schavelaar, Renato uit Portugal, Marco en ik van Limburg en Jaco die eigenlijk overal een beetje bij hoort.

Om 10 uur aangekomen bij de grot en na het omkleden gingen Paul en Anette wat klusjes opknappen in de Chantoire de Buc en Bart was onze gids in de Fagnoules. Allereerst gingen we de onderingang vrijmaken van bladeren / stenen en modder van de november regens. Daarna via de boveningang de grot in. Lekker Belgisch sportief!


Bart vertelde onderweg over de exploratie en bescherming van geconcretioneerde stukken. Na een stuk te zijn gezakt kwam we bij de collecteur met een flink debiet terecht. Deze rivier volgen we eigenlijk voor het grootste gedeelte van de tijd.


Onderweg kwamen we de beroemde geëlimineerde sifons tegen, wat nu flinke waterbakken zijn met ongeveer 10cm lucht). Puur voor het vermaak werd een klein uitstapje gedaan om via een mooie traverse langs de waterval af te dalen en na wederom een ex-sifon lieten we de rivier achter ons (deze verdwijnt in Sifon8) en koersten we af op een van de mooiste stukken van de grot: de reseau Oufti-Amai Dit stuk van de grot is alles actief door infiltratiewater en heeft een totaal ander karakter, concreties, gours en oogt heel on-belgisch. Aan het einde van dit reseau was het tijd om terug te gaan. Frans en Teresa gingen op hun gemak richting de waterval, Jacc0, Marco, Renato en ik gingen samen met Bart nog een kijkje nemen in de verbinding met de Chantoir de Buc. Daar kwamen we ook Paul en Anette tegen.

Er werd ons aangeboden om de grot te verlaten via de Buc en van die kans maakten Renato en ik graag gebruik. Omstreeks 16.00 stonden we weer buiten en had ik de langste traverse (zonder duiken) in België gedaan. :-)

De Fagnoules een heel afwisselende grot, sportief, nat, mooi, modder enz. En heeft niet te vergeten een heel respectabele lengte van 2300+ meter.

Uiteraard lonkte het café en de Rochefort naar ons en hebben we daar nog gezellig nagepraat.

Avalon bedankt voor de rondleiding in deze fantastisch grot en de 200+ dagen werk die jullie eraan besteed hebben!

maandag 24 januari 2011

UITNODIGING 39ste JAARVERGADERING SPELEO LIMBURG

Beste leden Speleo Limburg,
De jaarlijklijkse ALV van Speleo Limburg komt er weer aan.

De gelegenheid om als lid eens op de speleo trommel te slaan of lof te spreken over de functionarissen.


UITNODIGING 39ste JAARVERGADERING SPELEO LIMBURG



De groep Speleo Limburg nodigt al haar leden uit de 39ste jaarvergadering bij te wonen.


Datum: vrijdag 4 februari 2011 .
Aanvang: 20u30.

Plaats: café “Aux Arcades” st Annalaan 11 Maastricht (nabij Emmaplein)

Agenda:

1 Opening door de voorzitter


2 Mededelingen en ingekomen stukken

3 Diverse mondelinge verslagen :


* Financieel overzicht kas van de groep over 2010 (Henk )

* Kascommissie verslag ( Rene, Tom )

* Update, laatste nieuws Bibliotheek SN , Materiaal depot SN, HB


4 Toelichting financiën 2011 (Henk)

5 Vaststellen c.q. continueren diverse functionarissen/coördinatoren


* Financiën (Henk)


* Tochten coördinator(s) (Ruud, Arend)


* Algemeen coördinator (Charles )


* Keigel coördinator (Laurens)


* Materiaal - sleutelbeheerders Speleo Limburg (Jan, Dimitri)


* Bibliothecaris Speleo Limburg (Lou)


* Webmaster Speleo Limburg (Dennis)


* Kascommissie voor 2010 (.. vrijwilligers)



* Klimweekend organisatie (.. vrijwilligers)


6 Tochten, Keigel coördinator(s) presenteren programma 2010 (Laurens, Arend,Ruud)


7 Vaststellen volgende jaarvergadering


* Voorstel: 3 feb. 2012


8 Rondvraag, sluiting ALV 2011 Speleo Limburg

 
9 Programma grotten film uit Frankrijk



Tot Vrijdag 4 Februari in Maastricht


donderdag 13 januari 2011

Herontdekking van een oude mergelgroeve

Naar aanleiding van een recente herontdekking van een oude mergelgroeve nodigde Speleo Limburg

de ontdekkers uit om iets te komen vertellen over deze groeve.

Nadat het bestuur zijn zegje had gedaan begon Kevin Amendt aan de lezing over de herondekte
mergelgroeve genaamd Ternaai midden.

Al in 2009 hadden zij de groeve herondekt en nadat zij toestemming hadden verkregen van het
Waals gewest (eigenaar van de grond) hebben zij in het diepste geheim onderzoek gedaan naar
ontginningsmethoden, graafrichtingen, geologie, iconografie enz.

Alle onderzoeksgegevens zijn gebundeld in een prachtig boek "Caestert een mijnbouwarcheologische
erfgoedsite" . In dit boek staan nog veel meer onderzoeken over de groeves op plateau Caestert.

Kevin vertelt in geuren en kleuren over Ternaai midden en de onderzoeken die er zijn gedaan en nog

lopen op plateau Caestert.



.



Na een dikke 2u sluit Kevin zijn presentatie en is het tijd voor een borrel met limburgse friet en hapjes.

Namens Speleo Limburg bedanken wij Kevin voor zijn presentatie.
Foto's van de groeve